A mai riportunkat Szűcs Enikő Edinával, a SZVSE női felnőtt csapatának csatárával és a 2017-2018-as Csongrád Megyei I. osztályú bajnokság gólkirályával készítettük. A kedves és szimpatikus ifjú hölgy segítségével kicsit betekinthetünk a Magyarországon kevésbé ismert női labdarúgás színfalai mögé.

Először is szeretném megköszönni, hogy ez az interjú létrejöhetett, valamint a bajnokságban elért gólkirályi címhez.
Köszönöm a gratulációt és örülök a lehetőségnek.
Mesélnél nekünk egy kicsit a kezdetekről, hogy mikor és hol kezdtél focizni?
10 éves koromban kezdtem el focizni a Szeged AK csapatában, de nem ez volt az első találkozásom a bőrlabdával, hiszen már óvodás és kisiskolás koromban is szerettem játszani a fiúkkal. Emellett nagyapám is mindig bátorított, hogy próbáljam ki magam szervezett formában is, így végső soron neki köszönhetem, hogy csapatban is el kezdtem játszani.
Milyen közösségbe csöppentél, amikor a SZVSE-nél kezdtél játszani?
Amikor ide kerültem, az egyesületnél még nagyon gyerekcipőben járt a női foci, gyakorlatilag akkor kezdték el kialakítani a lánycsapatot, így az első igazolások között voltam. Az első időszakban kicsit nehéz volt összecsiszolódni, eléggé különböző egyéniségek voltunk mindannyian. Szerencsére azért voltak olyan játékosok is a csapatban, akik már régebbről ismerték egymást és ez mindenképpen előnyt jelentett a közösség kialakításában és megkönnyítette a csapatmunkát is.
Edzőtökkel, Kelemen Balázzsal korábban készítettünk már interjút és nagyon elismerően nyilatkozott mind a játékosokról, mind pedig a közösségről, ami a csapaton belül kialakult. Milyen edző Balázs, hogyan látjátok ti az edzőtöket?
Balázs a tavaszi szezonban lett az edzőnk, és mivel az elmúlt években volt már jónéhány edzőváltás a csapat háza táján, ezért most nagyon reménykedek, hogy Balázs személyében egy olyan edzőnk van, aki az állandóságot fogja képviselni és sokáig a csapat mellett fog maradni. Számomra akkor vált igazán szimpatikussá, amikor láttam, hogy minden meccsen majdnem befut a pályára, annyira segíteni és bíztatni akar minket. Jó edzőnek tartom őt.
Jelenleg te vagy a csapatban az egyik támadó. Mindig ezen a poszton játszottál?
Elég sok pozícióban kipróbálhattam már magam: gyakorlatilag ahány edzőnk volt, annyiféle pozícióban kellett játszanom. Voltam védekező középpályás, középső középpályás, jobb szélső, sőt középhátvéd is. Csatárposzton először az ősz utolsó meccsén Csengelén játszottam, ráadásul elég nagy sikerrel, mivel azon a mérkőzésen összesen 5 gólt sikerült rúgnom. Azóta ezen a poszton játszok. Bár eleinte óckodtam tőle, de mára megszerettem.
Hogyan értékelnéd az idei esztendőt a csapat teljesítménye és a te személyes teljesítményed alapján?
Nehezen indult a szezon, az őszi alapozást új edzővel kezdtük, majd miután az együttműködésünk nem volt igazán eredményes, újabb edzőváltás következett. Ezektől függetlenül a váltakozó őszi teljesítmény után a tavaszi 6. helyezés ellenére büszke vagyok a csapatra, mert összetartottunk, jól játszottunk és a nehézségek is egyre inkább összecsiszoltak minket. Ami engem illet, mindenképpen eredményesnek nevezném ezt a szezont, mert gólkirály lettem és úgy néz ki, hogy sikerült megtalálni a hozzám illő posztot is.
Ha már a gólkirályi címről ejtettél szót: gyakorlatilag egy ki nem javított adminisztratív hiba miatt társgólkirályi címet kaptál. Eddig ez volt a gólokban leggazdagabb idényed, vagy volt a múltban ennél sikeresebb szezonod?
Én magam is azt gondoltam, hogy ez a lett a legeredményesebb szezonom, de aztán amikor rábukkantam, hogy a 2013/14-es idényben 27 gólig jutottam, akkor magam is meglepődtem.
Bár még csak 23 éves vagy, voltak már olyan gondolataid, hogy edzősködéssel is foglalkoznál egyszer?
Igen, már gondoltam rá. Egyszer majd szeretném ebben is kipróbálni magam.
Véleményed szerint milyen színvonalat képvisel a honi női labdarúgás? Össze tudnád hasonlítani a magyar férfi labdarúgással, hogy az olvasók is érzékelni tudják a hasonlóságokat és a különbségeket?
Úgy gondolom, hogy a női labdarúgás egyre jobban fejlődik, egyre többen érdeklődnek iránta. Bár a mérkőzések még játékban talán nem annyira színvonalasak, mint a férfiaknál, de akadnak nálunk is nagyon szép gólok, határozott kemény kontaktok és látványos jelenetek. Ha továbbra is így fejlődne a női foci, akkor ha lassan is, de biztosan elérhetné azt a szintet, amelyet a férfiak képviselnek.
Le tudnád nekem írni, hogy milyen közösség a tiétek?
Ez egy nagyon jó közösség, a nehézségek ellenére is mindig egyben maradtunk és az évek alatt nagyon jó barátságok szövődtek: igazi kis család lettünk, mindig számíthatunk egymásra.
Hogy érzed, ez a mostani keret a következő bajnokságban mire lehet képes?
Minden évben az a célunk, hogy minél jobb helyezést érjünk el. A következő idényre a legfőbb célunk, hogy megnyerjük a megyei bajnokságot. Ha sikerül a nyári felkészülés és mindenki odateszi magát, erre meg is van minden esélyünk.
Neked mik a jövőbeli céljaid, ki az a szint vagy cél, amit mindenképpen el szeretnél érni a futballt illetően?
Jómagam és a csapat célja is az, hogy feljussunk az NB II-be és ezért mindent meg is fogunk tenni.
Szeretnél akár hosszabb távon is a SZVSE-nél focizni, vagy más terveid vannak?
Igen, itt szeretnék focizni, főleg ha sikerül magasabb osztályba is felkerülnünk.
Van még bármilyen gondolat, amit így az interjú végén meg szeretnél osztani az olvasókkal?
Igen lenne. Azért, hogy minél több néző járhasson ki a mérkőzéseinkre, szeretnék megkérni minden illetékest és olyan embert, aki ezért tehet valamit, hogy a lehető legtöbb módon (internet, újság, más médiák) tudassák a szegediekkel, hogy mikor vannak mérkőzéseink. Számunkra nagyon fontos, hogy minél többen tudják, hogy a SZVSE-nek van lánycsapata is. Ezáltal nem csak az egyesületet reklámozzuk, hanem így lehetőségünk nyílik arra is, hogy közelebb hozzuk az emberekhez a női labdarúgást.
Azt hiszem, hogy ezek a gondolatok igazán szépek voltak és meggondolandók. Köszönöm őszinte válaszaidat és sok sikert kívánok neked a következő szezonhoz.
Köszönöm szépen.


Riportok | Készítette: Friesz Zsolt | Publikálva: 2018.06.13. 17:00