Szegedi Vasutas Stadion

Teljes név:Szegedi VSE Stadion
Elnevezések:SZVSE Stadion, Vasutas Stadion
Címe:6724 Szeged, Kossuth Lajos sugárút 74/C
Átadás:1937. június 20.
Felújítások:2015-ben
Befogadóképesség:5 000 hely (2 000 ülőhely, 3 000 állóhely)
Pálya mérete:105 x 68 m
Talaj típusa:természetes fű
Tulajdonos:Szegedi Vasutas Sportegyesület

A Vasutas-stadion (szintén gyakran használt nevén SZVSE Stadion) egy szegedi sportlétesítmény. A stadion igen frekventált helyen, a Budapest felé vezető Kossuth Lajos sugárút és a Vásárhelyi Pál utca kereszteződésében épült 1936-ban. A létesítmény kifejezetten jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik, két városi villamosvonal, több helyi és helyközi buszjárat is érinti, illetve közvetlen közelében található Szeged-Rókus pályaudvar is.

Az SZVSE-pálya bonyolult tulajdoni viszonyokkal bír. A létesítmény eredeti tulajdonosa az SZVSE-nek otthont adó nagyvállalat, a MÁV volt, amelyről a rendszerváltás idején a stadion telkét leválasztották és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vagyonkezelésébe került. A KVI 1997-ben a területet 15 évi elidegenítési tilalommal megterhelve az SZVSE tulajdonába adta, az elidegenítés tilalma 2012-ben járt le. Nem kerültek ugyanakkor az SZVSE-hez a területen található építmények; a sportcsarnokok, lelátók: 2013 decemberétől a felépítmény a Magyar Államhoz került és jelenleg is az MNV Zrt. a tulajdonosa azoknak.

Az SZVSE stadionját az 1930-as években építették, helyét korábban a Búvár-tó egy szeglete töltötte ki. A pálya a második világháború idején mutatkozott be az élvonalban, elsőként 1941-ben játszottak itt NB1-es mérkőzéseket. Hosszú kihagyás után az 1984-85-ös szezonban szerepelt újból élvonalbeli csapat a stadionban, a SZEOL AK hazai stadionjaként szerepelt, amíg saját létesítményét felújították.

2007-ben Szeged város sport koncepciójában a SZVSE pálya mint sportfelület megszűnt volna, helyében KIKA áruházat terveztek. Az Egyesületnek a Felső Tiszaparti stadionba kellett volna költöznie. Alig néhány héttel később a SZVSE közgyűlése meg is kezdte az egyezkedést a SZEVIÉP-pel. A SZVSE és a SZEVIÉP tulajdonában álló pálya cseréjére alapozott üzleti konstrukció nem valósult meg, a létesítmény pedig lényegi változtatás nélkül megmaradt. A következő években már maga a SZVSE csapata sem itt játszotta mérkőzéseit, a stadion pedig igen lepusztult állapotba került, igaz még így is Szeged legjobb állapotú nagy sportlétesítménye maradt. A Szeged 2011 focicsapatának megalapítása után itt kezdte játszani NB2-es hazai mérkőzéseit, így a pálya újból rendszeres használatba került. A stadiont közösségi összefogással az MLSZ által megkívánt állapotba hozták, a mérkőzések alkalmával nagyobb számú nézőt vonzott. 2012-ben a SZVSE saját, megyei első osztályú csapata is visszatért a stadionba, amely így egy rövidke szezonra két egyesület otthona lett. 2013 nyarán ebben a stadionban zajlott le a szegedi labdarúgás sokadik bukását eredményező osztályozó mérkőzés: a Kisvárda elleni meccset a szegedi szurkólók agresszív magatartása miatt többször is meg kellett szakítani; a vereség után a Szeged 2011 vezetése bejelentette, hogy a harmadosztályba kiesett csapat elköltözik a városból. 2016 nyarától újból két klub osztozott stadionon: a SZVSE mellett az NB II-be frissen felkerült SZEOL SC (korábban Tisza Volán SC) gárdája is itt vívta hazai bajnoki mérkőzéseit, amely az ezt követő két idényben (2017/2018 és 2018/2019) is maradt társbérletben. 2019. júniusában – miután a SZEOL SC nem jutott vissza két szezonban után sem az NB II-be, a klub vezetősége úgy döntött, hogy a következő idényben nem indít felnőtt csapatot és csak az utánpótlás-nevelésre összpontotsít. Így a 2019/2020-as idénytől a sportlétesítmény kizárólagos használója újból a Szegedi Vasutas Sportegyesület lett.

A stadion fő lelátója a pálya délnyugati, Pulz utcára néző oldalán foglal helyet. A fő lelátó fedett, rajta 2000 ülőhely található. A pálya északkeleti oldalán egy töltésre épített kisebb méretű lelátórész foglal helyet, amelynek műszaki állapota igen leromlott, az itt zajló NB2-es mérkőzések idejére a szegedi csapat szurkolói tették nézők fogadására alkalmassá. A két elkülönült lelátórésznek nincs pontos ülőhelyszáma, a stadion becsült befogadóképessége 5000 fő körüli. A labdarúgó pályát salakos futópálya veszi körbe, a sportteret pedig minden oldalon kerítés választja el a nézőtértől.