A Szegedi Vasutas Sport Egyesület (SZVSE) történelmében az 1946-tól van jelen a tájékozódási futás. Azóta számos országos bajnokot, válogatott kerettagot, de Európa bajnokot, világbajnokot is kinevelt már szakosztályunk. Jelenleg kb. 150 tag alkotja közösségünket, melyből 60-an rendszeres aktivitással vesznek részt munkánkban, így elmondható, hogy nyüzsgő szervezeti életet tudhatunk magunkénak. Ez a napi rendszerességű edzések mellett versenyek rendezéséből, edzőtáborokból és közösségi programokból áll.

Három szinten folyik a munka: Gerber Csenge edzésein a kezdők (6-16 évesek) vesznek részt heti 2 alkalommal (kedd, Csütörtök 16:30-tól), míg a haladó versenyzők Gera Tibor felügyeletével fejlődhetnek kortól függően akár napi rendszerességű edzésmunkával, az élversenyzők pedig Szencz Attila és Gera Tibor irányításával edzhetnek akár napi rendszerességgel. Az edzések helyszíne első sorban a SZVSE-pálya, de változatosan a Ligetben, terepedzéseken (környező erdők) és más helyszíneken is tartunk edzéseket. Szakosztályunkból Dr. Szerencsi Ildikó a felnőtt szövetségi kapitány, míg Ger Tibor az utánpótlás szövetségi kapitánya.

A nálunk nevelkedő fiatalok közösséget, barátokat, egészséget és kalandokat találnak, ami már oly sok tagunknak, barátunknak határozta meg talán egész életét. Országosan is elismert már 60 éves egyesületünk nyitottan várja azokat a sportolni vágyókat, akik szeretik a kihívást, az utazást és a természetet, no meg a jó társaságot, hangulatot is. A tájfutásban a gyerekek úgy mozognak intenzíven, hogy közben jól is szórakoznak!

1995-ben Oláh Katalinnak a SZVSE színeiben sikerült világbajnokságot nyernie a németországi Detmoldban. Legközelebb 2008-ban és 2009-ben Szerencsi Ildikónak sikerült elérnie világbajnokságon 10. helyezést. Ifjúsági Európa Bajnokságon 2019. ben Jónás Ferenc Európa Bajnok lett normáltávon, Szabó Marcell ezüstérmes a sprinten. De kétségkívül a legnagyobb kitűntetés az volt amikor 2018-ban mi rendezhettük a Junior Tájékozódási Futó Világbajnokságot. Természetesen ezeken felül rengeteg országos és nemzetközi helyzést sikerült már elérnünk. Évente átlagosan 1 országos versenyt, és 5-10 kisebb versenyt szoktunk rendezni. Ezzel mi vagyunk az ország egyik legaktívabb tájfutó közössége.